Wat trek ik aan voor een fotoshoot?

Wat trek ik aan bij een fotoshoot.

“Prima! Dan zie ik je dan.” “Ik ben nieuwsgierig, maar even terzijde, wat moet ik aantrekken voor de fotoshoot?”

Normaal gesproken ben ik geneigd een flauwe opmerking te maken, zoals ‘kleding’ of ‘alsjeblieft niet in een roze Disney Princess-jurk’, maar ik zal serieus ingaan op je vraag en mijn kijk hierop delen. 
Laten we eerst een misverstand uit de weg ruimen: je hoeft niet je beste kleding aan te trekken. We leven niet meer in de 19e eeuw, dus maak je daar geen zorgen over.

Neem meerdere sets mee naar de fotoshoot

Als je slechts één set bij je hebt, bestaat de kans dat je vlak voor de fotoshoot koffievlekken op je blouse krijgt of onverwachte effecten op de foto verschijnen. Hoewel ik bepaalde trucs kan toepassen om die problemen tot op zekere hoogte te verhelpen, is het veel handiger als je een alternatieve optie in je kast hebt hangen. Op die manier hoef ik tijdens de fotoshoot niet met wasknijpers aan je trui te knutselen, en jij zult je veel comfortabeler voelen.

Hoeveel sets moet je meenemen? Eén set is duidelijk te weinig, maar je hele kledingkast is ook niet nodig. Mijn suggestie is om 3 of 4 verschillende sets kleding mee te nemen. Op die manier hebben we voldoende opties om de beste keuze te maken.”

Draag egale kleuren en minieme texturen voor een fotoshoot

Bij een fotoshoot draait het om jou! Let dus op bij de keuze van je kleding dat de aandacht niet daar naartoe gaat en dat je kledingkeuze erg afleidt. De bedoeling is dat wanneer mensen naar de foto kijken, ze meteen zien wat er belangrijk is. In de meeste gevallen hebben kledingstukken met drukke patronen of grove texturen de vervelende eigenschap om onnodig de aandacht op zich te vestigen. 

Soms kunnen die patronen onverwachte effecten op een foto veroorzaken. Dingen kunnen kleiner of juist groter lijken dan in werkelijkheid. Wat je in het echte leven niet opmerkt, valt opvallend genoeg wel op in een foto.

Maar stel dat je alleen kleding met patronen hebt? Moet je dan naar de winkel rennen?

Nee, absoluut niet. Als je echt alleen maar kleding met patronen hebt, neem die dan mee. Samen zullen we de beste optie selecteren

Ga voor eenvoudige kleding voor de fotoshoot

Kleding met overmatige franjes en versiersels trekt onvermijdelijk de aandacht. Dit is hoogstwaarschijnlijk niet waar je de aandacht op wilt vestigen, zelfs al betreft het je favoriete blouse of jurk. Overweeg eerder iets “neutralers” te kiezen.

Dergelijke opvallende kledingstukken kunnen ook onbedoelde effecten op je figuur hebben in een foto.

Plotseling kan het lijken alsof je geen nek hebt of juist een overmatig grote achterkant hebt. Net als bij patronen is dit iets wat in het echte leven misschien niet opvalt, maar wel op een foto.  “Oh nee! Maar ik heb alleen maar zulke kledingstukken! Moet ik dan naar de winkel?” Niet per se, tenzij je dat graag wilt. Breng in dat geval gewoon meerdere opties mee, en samen kunnen we de beste keuze maken.”

Ga voor goed passende kleding voor een fotoshoot

Ongeacht of je hetzelfde gewicht hebt als een fotomodel of een paar extra kilo’s draagt, is het altijd verstandig om kleding te kiezen die goed past. Hoewel het misschien als een cliché klinkt, is het niet minder waar: de camera voegt visueel gewicht toe. Ik zal je begeleiden om er op je best uit te zien, maar als je een te grote trui draagt, kan dat je onmiddellijk 10 tot 15 kilo zwaarder laten lijken. Aan de andere kant, te strakke kleding is ook niet ideaal. In dat geval zouden zelfs de kleinste oneffenheden in je buik opvallen, ook al zijn ze minimaal.

Welke kleuren trek ik aan voor een fotoshoot?

Hier gelden geen strikte regels, althans niet in beton gegoten. Over het algemeen wil ik ervoor zorgen dat je goed kunt worden onderscheiden van de achtergrond, maar er zijn tal van uitzonderingen afhankelijk van het concept van de foto.

We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een duistere en mysterieuze sfeer met zowel een donkere achtergrond als donkere kleding. Aan de andere kant kunnen we streven naar een lichte en vrolijke uitstraling met een heldere achtergrond en kleurrijke kleding. Dit zijn zaken die ik altijd van tevoren met mijn klanten bespreek. Als je geen perfecte tint groen, bruin, of oranje hebt, is dat geen probleem. Echte kleuren zijn niet per se van cruciaal belang, omdat ik ze altijd kan aanpassen.

Wat je voor de fotoshoot aantrekt, is afhankelijk van wat voor fotoshoot het is!

Voor welk doel ben je van plan de foto’s te gebruiken? In dit blog richt ik me voornamelijk op bedrijfsfotografie, dus ik zal privégelegenheden niet behandelen. Maar nog steeds is de vraag: waarvoor wil je deze foto’s gebruiken?
Heb je behoefte aan een professioneel portret voor je LinkedIn-profiel? Of ben je van plan om meerdere foto’s te laten maken voor je website? Wellicht heb je foto’s nodig voor je boek? Voor profielfoto’s is je kleding bijna niet relevant, omdat deze meestal op een klein profielfotootje worden weergegeven. Voor gebruik op je website of sociale media: kies kleding waarin je je leuk en comfortabel voelt.

De gouden regel is om die kleding te dragen waar jouw klanten je het vaakst in zien.

Een vlekje is niet erg

Een kleine vlek hier of daar is geen probleem tijdens een fotoshoot. Die kan ik eenvoudig verwijderen. Zelfs als je blouse rechtstreeks uit de wasmand komt en niet helemaal fris is, is dat geen bezwaar. Maar slecht gestreken kleding kan voor meer problemen zorgen. Het strijken van kleding in Photoshop maakt geen deel uit van het aanbod.😅

 

Kortom, laat jezelf stralen in de kleding die jou het beste weergeeft, en de rest wordt geregeld door de professional achter de camera.

Ontdek de super powers van Karolina - onze camera hero

Fuel your story

Klik voor meer informatie over de projecten die Karolina al heeft gedaan.

Post Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *