De 3 meest krachtige podcast ingrediënten

Over smaak valt niet te twisten.

Ieder mens (en ondernemer) heeft zijn eigen smaak en voorkeuren, zo ook op Podcast gebied. Grote kans dus dat mijn top 10, niet jouw top 10 is. Alhoewel ik jouw nieuwsgierigheid natuurlijk wel goed kan wekken, met mijn top 10 en vice versa.

Als metafoor voor Podcasten gebruik ik dit blog ‘een gerecht’. In een gerecht maken heel veel facetten dat jij het als ‘heerlijk’ of ‘smerig’ (en alles daar tussenin) ontvangt (als luisteraar). Je weet vast wel van jezelf van welke smaken jij blij wordt op de menukaart en welke je liever overslaat. En de uitdaging voor jouw Podcast To Be, is dus dat je dit ook achterhaalt van je favoriete luisteraar.

Verschil tussen ‘lekker’ en ‘heerlijk’

Ten eerste maak je met de: vorm, opbouw, inhoud, tone-of-voice, lancering, soort gasten, stijl, etc. jouw Unieke Podcast Format. Jouw Format maakt het verschil tussen lekker of heerlijk. No alt text provided for this image

Verschil tussen ‘lekker’ en ‘smerig’

Maar daarnaast dus, zijn er 3 ingrediënten die daarboven hangen en het werkelijke verschil maken dat het verschil maakt; of jij een trouwe luisteraar (lekker) wordt of afhaakt (smerig). En de verrassing hierin is dat je ze waarschijnlijk niet nieuw voor je zijn, maar nu een hele nieuwe betekenis krijgen.

Ingrediënt #1: Purpose

Je meest magische toekomst, heb jij die al wel eens gevisualiseerd? Zo aan het einde van ieder jaar zie je overal de purpose-meditaties op-ploppen. Ook ikzelf maakte er afgelopen jaren meerdere. Want je meest magische toekomst verkennen, ontdekken en daar naartoe werken dat geeft iemand een super-power namelijk: geloven in jezelf en staan voor datgene wat je belangrijk vindt. En dat hoor je OZO duidelijk terug in gesprekken en Podcasts van de persoon in kwestie. Zorg dus dat jij jouw meest magische toekomst ontdekt.

Ingrediënt #2: Passion

Als jij een ‘infinite motivation booster‘ voor jezelf wilt creëren, dan is het van belang om je passie te ontdekken. Dit is je ‘vuur’ dat je dus zelf kunt ontsteken. En wat gebeurt er als jij als Podcast host met je vuur aan de slag gaat. Dan komen de mooiste onderwerpen op jouw unieke wijze in de schijnwerpers te staan. Dan stel je vragen die een ander nooit zou kunnen verzinnen en het belangrijkste van alles: dan spat de verbinding die er is tussen jou en het onderwerp/ je gast in ‘de oortjes’ van de luisteraar. Je hoort het ZO DUIDELIJK als iemand Podcast over zijn/ haar passie-onderwerp.

Ingrediënt #3: Potential

Potential, gaat over je talent. Geluk hierbij is: iedereen heeft een (of meerdere) talent, alleen heeft nog niet iedereen zijn/haar persoonlijke goud helder.

Als jij je talent inzet om je Podcast te maken, of je Podcast maakt over je talent (vakgebied) dan heb je goud in handen. Want wat gebeurt er als jij hierover praat, dan wordt je energiek. Dan gaan alle registers in je hoofd open en komt er pure inspiratie aan bod. Omdat ditgene wat jij zo normaal vindt (dat heb je met talent) voor je luisteraar wellicht een struikelblok of leerpunt is. En naar welke leraar op school luisterde jij het liefste? Ik naar mijn geschiedenisleraar die in zijn verhalen onze geschiedenis tot leven liet komen voor mij. En precies dit wil je ook bereiken voor je Podcast luisteraar.

Bonus: Meer = Meer

Mijn conclusie als ik naar de meest succesvolle podcasts luister en kijk? Dat is dat als alle 3 bovenstaande ingrediënten erin zitten, de kans duizendmaal groter is dat jouw Podcast Format een succes gaat worden.

Anyway, nu is de beurt aan jou.

 

Ontdek de super powers van Marleen - onze Podcast hero

Fuel your story

Kik voor meer informatie over de projecten die Marleen al heeft gedaan.

Post Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *