Schrijven vanuit het hart niet vanuit AI

Lieke van Zeeland

Als schrijver van andermans verhalen is luisteren misschien wel het allerbelangrijkst. Ik luister niet alleen naar wát er wordt verteld, maar ook naar wat er níet wordt verteld. En ook naar hóe er wordt verteld.

Luisteren is dan ook mijn nummer 1 superpower! 

_Script Hero Lieke van Zeeland (1)
Ordinary World

Welkom in mijn ordinary world. Hoe die eruit ziet? Best wel gewoon dus: Ik ben de 40 inmiddels gepasseerd en heb twee zoons, Diede en Bauke. We wonen in Utrecht en hebben het daar prima naar ons zin. We zijn zo ‘gewoon’ dat we elke avond om 18u aan tafel zitten en in het weekend met het bord op schoot op de bank, maar dan wel weer zo ‘ongewoon’ dat we geen televisie hebben, maar ieder met zijn eigen scherm (of is dat juist heel gewoon?). Ik vul mijn dagen met mijn werk als schrijver en de dagelijkse beslommeringen hier in huis. Sport is op geen enkele manier aan mij besteed. Nou vooruit, denksport in de vorm van puzzels wel.

Super Powers

Ik hang van superpowers aan elkaar, maar ik zal me beperken tot de drie belangrijkste
Als schrijver van andermans verhalen is luisteren misschien wel het allerbelangrijkst. Ik luister niet alleen naar wát er wordt verteld, maar ook naar wat er níet wordt verteld. En ook naar hóe er wordt verteld. Luisteren is dan ook mijn nummer 1 superpower!
Een andere superpower is oog voor het geheel. We zijn allemaal fan van de details en wijzen elkaar er graag op. Maar ik kijk liever naar het geheel, dan kom ik tenminste vooruit.
En de derde: ik kom altijd met anders-dan-anders ideeën. Ze zijn niet per se beter, maar dat is mijn doel ook niet. Ik zorg ervoor dat er op een andere manier naar een situatie gekeken wordt. Het zet aan tot denken buiten de gebaande paden, waardoor het beste idee of de beste oplossing makkelijker tot stand komt.

Greatest Enemy

Mijn grootste vijand is structuur. Van structuur, schema’s, doelen en deadlines krijg ik enorme stress. Het vergroot de druk en blokkeert me in mijn werk. Er komt niks meer uit m’n vingers. Geef mij een opdracht en ik voer ‘m uit, maar alsjeblieft niet volgens een vast schema.

Guilty Pleasure

Mijn grootste guilty pleasure is lang douchen. Totaal niet duurzaam, maar wel ontzettend heilzaam…. Heerlijk onder de douche alle gedachten door je hoofd laten gaan en weg laten spoelen.
Daarnaast heb ik ook nog wat lekker burgerlijke guilty pleasures, zoals legpuzzels maken, karaoke zingen en kruidnoten eten

Favorite Music

Oh jongens, daar kan ik toch geen antwoord op geven?! Mijn muzieksmaak gaat werkelijk waar àlle kanten op! Van Rammstein en Metallica tot Dolly Parton en Abba. Van The Everly Brothers en Johnny Cash tot Prince en Diana Ross. Van Rowwen Hèze en Doe Maar tot Sinsemilia en The Gipsy Kings.

En dat ook gewoon door elkaar in één playlist, want ik kan gewoon niet kiezen! O wacht, er is wel iets wat je niet terugvindt in mijn playlist: dance, house, trance en alles wat daarop lijkt.

Download mijn spotify playlist en luister er zelf eens naar.