Wat moet er absoluut op je shotlist staan?

Wat is een shotlist?

Een shotlist opstellen is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Het is simpelweg een lijst met shots, oftewel foto’s of specifieke elementen binnen foto’s.

Hoewel je tijdens een fotoshoot natuurlijk op je perfecte geheugen kunt vertrouwen, geef ik de voorkeur aan het hebben van alles op papier. Een shotlist zorgt ervoor dat je niets vergeet om te fotograferen en geeft je een duidelijk beeld van wat je gaat vastleggen. Het ter plekke bedenken van ideeën kan behoorlijk lastig zijn, kan ik je vertellen.

Een shotlist is ook een uitstekende manier om je fotoshoot voor te bereiden. Als je bijvoorbeeld al weet dat je een foto wilt met jou in een oranje overhemd achter een laptop, noteer je dit eenvoudig op je shotlist. Nu heb je twee belangrijke punten opgeschreven – je hebt dat specifieke overhemd en die laptop nodig. Op deze manier wordt je shotlist ook meteen je inpaklijst.


Waarom is een shotlist belangrijk?

Voorbereiding en inpakken zijn zeker belangrijk, maar het opstellen van een shotlist speelt ook een cruciale rol in effectieve communicatie.

Bij individuele projecten maak ik standaard een shotlist. Op deze manier werken de klant en ik samen vanuit één gedeeld document, waarin we vrijelijk foto-ideeën kunnen bespreken en vervolgens deze ideeën kunnen structureren. Ja, je hebt het goed geraden – het draait om keuzes maken. Door met een shotlist te werken, kunnen we ons richten op wat werkelijk van belang is en snel dubbele ideeën identificeren. Laten we eerlijk zijn – jij voor een boom, jij achter een boom en jij naast een boom leiden allemaal tot dezelfde foto.

Wat mag er niet ontbreken op je Shotlist?

Dus nu begrijp je wat een shotlist is en waarom het van belang is. Maar wat mag er absoluut niet ontbreken?

Niet alleen maar lachende foto’s!
Vaak wordt benadrukt dat je altijd een positieve benadering moet kiezen. Dus, glimlachen… Maar eerlijk gezegd, vind ik dat te simplistisch. Stel je voor dat je schrijft over de pijn van je klant en je hebt een krachtige tekst die de lezer raakt, maar op de foto sta je te lachen. De lezer begrijpt het niet. Hij denkt: ‘Hey lach je me nu uit?” Er ontstaat een kloof. En stel je nu voor dat het dezelfde tekst is, maar de foto die je laat zien, toont de pijn. Het hoeft niet altijd dramatisch of overdreven te zijn, maar wel duidelijk.

Wanneer iemand zo’n foto ziet, begrijpt hij veel beter waar je tekst over gaat en kan zich er beter mee identificeren, vooral als hij die pijn daadwerkelijk ervaart.

Foto’s voor websites

Ik ben altijd verbaasd als sommige websitebouwers zeggen: “ik bouw een website rond de foto’s die ik heb”.

Hmm… Als de enige beschikbare foto’s mooie damesfoto’s en mannen achter een laptop zijn, begrijp ik dat de oriëntatie (verticaal of horizontaal) in wezen het enige criterium is om te beslissen waar alles op de website moet komen. Zulke foto’s creëren een gevoel van ruimte zonder enige inhoud en zijn gemakkelijk vervangbaar.

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om te werken met een wireframe van een website om mijn shotlist op te bouwen.

Bijvoorbeeld, voor de “homepage” hebben we een horizontale foto nodig voor de header (moeten we de bezoeker meteen verrassen met een opvallende foto of beginnen we met een foto die een probleem illustreert?) en verder naar beneden op de pagina wellicht een verticale foto die een bezwaar belicht, of misschien is dit het juiste moment voor die opvallende foto?

Kijk op de site van Damavik. Hier was de wireframe klaar voor de shoot en hebben we de juiste foto’s gemaakt, passend bij de diverse pagina’s en onderwerpen van de website.

De kracht van goede emojifoto’s

Emojifoto’s:  je kunt ze overal plaatsen, combineren met andere elementen en zo iets nieuws en plezierigs creëren.

Als je toch al bezig bent, maakt het niet echt uit om nog 10 tot 15 minuten te besteden aan het maken van een paar extra emojifoto’s. Geloof me, specifiek tijd vrijmaken voor emojifoto’s kost gewoon wat moeite.

Het punt is, als je op dat moment ook nog moet bedenken WAT je gaat fotograferen, duurt het opeens veel langer. Dus denk er ruim van tevoren over na, voeg het gewoon toe aan je shotlist.

Download mijn shotlist

Het opstellen van een gedetailleerde shotlist vergt tijd, maar voorkomt problemen achteraf. Bekijk mijn eigen shotlist ter inspiratie. Bij persoonlijke projecten sta ik klaar om te helpen bij het creëren van jouw perfecte shotlist.

Ontdek de super powers van Karolina - onze camera hero

Fuel your story

Klik voor meer informatie over de projecten die Karolina al heeft gedaan.

Post Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *