solliciteren is saai
Sollicitatiegesprekken zijn saai en voorspelbaar.

Iedereen heeft zowieso 1 sollicitatiegesprek meegemaakt in zijn/haar leven en de meesten van ons meerderen. In hoeverre heb jij een gesprek gehad, waarbij je verrast werd door de vragen die je werden gesteld en/of de openheid van de gesprekspartner aan de andere kant van de tafel?

Vaak vervallen we in standaarden, zoals:
✅Vraag 1: Stel jezelf eens voor
✅Vraag 2: Wat zijn je ambities
✅Vraag 3: Waarom denk jij dat deze baan bij je past
✅Vraag 4: Hoe zie jij jezelf in onze organisatie?
✅Vraag 5: Wat voor type collega ben jij?
✅Vraag 6: Wat zijn goede eigenschappen van jezelf?
✅Vraag 7: Waar ben je minder goed in

De andere kant van de tafel legt je vervolgens uit bij wat voor bedrijf je aan het solliciteren bent, vertelt (als het meezit) iets over de cultuur en over de functie waar je voor op gesprek bent.

Na een uur loop je de deur uit met een bepaald beeld en vice versa heeft de andere kant van de tafel die ook.

STOP HIER!

Vraag jezelf eens af: Wat wil je eigenlijk weten tijdens zo’n gesprek? Natuurlijk is het fijn iets over het bedrijf te weten, maar dat kun je ook via hun website en google wel achterhalen. Natuurlijk is het leuk iets over de cultuur te horen, maar dat is vaak een cultuur die het bedrijf graag zou willen, maar niet per definitie ook heeft en natuurlijk wil je meer horen over die functie, maar vaak weet je zelf best prima wat een baan inhoudt (tenzij het je eerste is natuurlijk).

Bij alles in het leven draait het om MENSEN. Een bedrijf is MENSEN, een cultuur is MENSEN, collega’s zijn MENSEN. Dus stop met alle abstracten termen en bijbehorende vragen en leer de MENS kennen. Verras, inspireer en verdiep je in de persoon die tegenover je zit, en ja dat geldt voor beide kanten van de tafel.

Vind je dat lastig? Probeer het eens met een Cwebbelpot. Een pot vol kaartjes met verrassende vragen, waardoor je daadwerkelijk meer komt te weten van de persoon bij jou aan tafel. De vragen op de kaartjes zijn zo gemaakt, dat je ook heel goed kunt achterhalen wat voor type deze persoon is en of hij/zij in het team past en of jij je wel prettig gaat voelen in de cultuur van het bedrijf.

Ik weet zeker dat de indruk die je van elkaar hebt na een uur een heel andere is dan wanneer je het standaard sollicitatiegesprek had gevoerd.

Probeer het eens. Maak je eigen Cwebbelpot of bestel er eentje via Contentplace.nl door een berichtje te sturen naar info@contentplace.nl.

 

 

316 Views
Category
Tags

No responses yet

Positieve feedback is leerzaam.