Contentplace goes Talking Brains

TALKING BRAINS – Waarom communicatie soms lastig is.

Communiceren, we doen het allemaal de hele dag. Dit gebeurt op ieder niveau in onze samenleving. Macro, meso & micro.

Toch is communiceren lastig. Veel onduidelijkheid, frustratie en soms zelfs ruzies ontstaan door verkeerd of helemaal niet communiceren.

Waarom is communiceren zo lastig?

Tijdens een citytrip naar Valencia (in het pre-corona tijdperk :-)) bezocht ik de expositie Talking Brains in het prachtige Musée d’art et de sciences.  Hier werd de link gelegd tussen taal (communicatie) en hoe de hersenen hiermee omgaan.  Vanuit mijn vakgebied als Marketing Communicatie specialist, was ik direct getriggerd. Zou hier het antwoord liggen op de eerder gestelde vraag waarom communiceren zo lastig is.

Taal, zoals we dat vandaag de dag kennen, is nog ‘maar’ 80.000 jaar oud. In de totale evolutie van de aarde (en de mens) is dit dus relatief kort. Er zijn meer dan 6000 verschillende talen in de wereld. Taal ontwikkelt, dat weten we zelf ook. Iedere generatie heeft zijn eigen woorden en taal, gesproken taal echter is uniek. Ieder mens spreekt zijn/haar moedertaal anders uit dan de ander. Woorden komen de hersenen binnen en worden daarna omgezet naar zinnen. Wat belangrijk is, is dat er bij het omzetten naar zinnen ook gebruik gemaakt wordt van delen van de hersenen waar gevoel en emotie zitten. Dit verklaart een deel van de vraag.

Ieder mens is uniek en ieder mens heeft een andere opgeslagen emotie bij een woord. Hierdoor interpreteren we dus woorden en zinnen anders. Goed voorbeeld is het verschil tussen personen waar het glas half leeg is en die waar het glas half vol is. Mensen die sneller geneigd zijn dingen negatief uit te leggen versus mensen die uitgaan van het positieve.

Talking Brains gaat nog vele lager dieper op hoe taal werkt in ons brein. Baby’s en kleine kinderen  ontwikkelen veel sneller taal, omdat hun hersenen minder ontwikkeld zijn en de woorden die zij horen, nog geen gevoel of emotie triggeren. Hierdoor pikken zij het makkelijker op en maken zich een taal sneller eigen.

Terug op de vraag: Waarom is communiceren zo lastig?

Omdat taal en emotie aan elkaar verbonden zijn. Daarom is het dus goed om ALTIJD te checken of dat wat je wilt vertellen ook zo is aangekomen bij je toehoorder, in welke vorm dan ook.
Wanneer je face2face een gesprek voert, zie je vaak al aan het gezicht tegenover je dat jouw woorden wellicht anders worden geïnterpreteerd en kun je direct bijsturen. Lastiger wordt het in onze huidige digitale wereld. Whatsapp, Contentmarketing  & Social Media waar vooral de nadruk ligt op ‘zenden’ is de valkuil snel gevonden. Luisteren is een kunst, maar zo belangrijk om miscommunicatie te voorkomen.

Luisteren is heel belangrijk in communicatie

Vanuit zakelijk oogpunt, zorg dat je in je online communicatie dus altijd een mechanisme inbouwt waarbij je kunt checken of je boodschap op een juiste manier is aangekomen bij de klant, zodat er geen ruis ontstaat.  Dit kan door nabellen of door je klant om feedback te vragen. Een juiste balans in digitaal en face2face contact blijft natuurlijk het beste en luisteren boven zelf praten kan ook veel miscommunicatie voorkomen.

913 Views
Category
Tags

Comments are closed

%d bloggers liken dit: