SWOT - waar liggen NU je kansen
SWOT – Waar ben jij sterk in?

In deze vreemde tijden, moeten we leren om ons snel aan te passen en flexibel te denken. Dit is niet voor iedereen even makkelijk. Ineens is de wereld anders. Bedreigingen komen op ons af in de vorm van tekorten in grondstoffen, enorme stijgingen van de energiekosten en een tekort op de arbeidskracht. Dit vergt aanpassingen voor veel bedrijven.  Hoe ga je nu je businessmodel aanpassen? Waar zie je kansen, wat zijn je sterke punten en hoe kun je die twee zo optimaal mogelijk inzetten.

Een SWOT analyse kan je de inzichten geven die je nu nodig hebt.

Zet voor jezelf schematisch op een rij:

Mijn sterke punten als bedrijf zijn:
Mijn zwakke punten als bedrijf zijn:

Kansen voor mij als bedrijf zijn:
Bedreigingen
voor mij als bedrijf zijn:

Probeer in ieder kwadrant tenminste vier punten te benoemen. Neem deze mee in een confrontatiematrix en geef het vervolgens punten op basis van zwaarte (van 0 tot 4).
Je krijgt dan goed in beeld waar je nu focus op moet leggen. Welke diensten je nu kunt aanbieden en welke klanten nu interessant zijn.

Daarnaast wordt duidelijker wat ontwikkelpunten zijn. Hier kun je als bedrijf natuurlijk mee aan de slag. Goede plannen maken om van zwaktes, sterkten te maken en bedreigingen waar mogelijk om te buigen naar kansen of juist nieuwe kansen te vinden.

Vanuit bovenstaande strategische analyse ontstaan vragen over de juiste marketingcommunicatie strategie.
Wat is de identiteit van je bedrijf/merk/product/dienst nu en naar de toekomst?  Hoe blijf je relevant? Wie is je doelgroep? Hoe communiceer je zo optimaal mogelijk met je doelgroep?

In deze extreme situatie, waarbij de gehele wereld er ineens anders uitziet, is het belangrijk je voor te bereiden op een veranderende economische situatie.  Dit biedt ook weer kansen. Gebruik als bedrijf deze periode door juist nu na te denken over de toekomst en daar waar nodig je strategie aan te passen.

De marketing specialisten van Contentplace.nl helpen graag om samen een gedegen strategische analyse te maken in combinatie met een goed business plan en daaruit voortvloeiend de juiste marketingcommunicatie mix.

Bekijk ook eens de workouts van Contentplace.nl. Stap voor stap helpen we je op weg naar een goed strategisch plan.

Hieronder de workout waarin de SWOT analyse aan de orde komt.

Succes!

1.735 Views
Category
Tags

No responses yet

Positieve feedback is leerzaam.