Storytelling is geen contentmarketing

Storytelling is geen contentmarketing

Contentmarketing & Storytelling worden vaak in 1 adem genoemd. Toch is er een wezenlijk verschil.
Storytelling kan worden ingezet bij contentmarketing, maar het is geen contentmarketing op zichzelf. Een mooi voorbeeld van Storytelling binnen marketing, zonder dat het contentmarketing is, zijn de reclames van Hornbach.

? Ieder project versterkt jullie band

Hierin wordt je meegenomen in het leven van een klusser en zijn relatie met zijn (ja echt waar ?) handzaag.

? Breng leven in je tuin

In dit verhaal wordt je op een ‘liefdevolle’  manier gevraagd niet je hele tuin vol te tegelen, maar vooral de bloemen en de bijtjes de ruimte te geven.

 

Storytelling door middel van video is wat hier gebeurd. Echter het is geen contentmarketing. Want er komt niks na. Er bouwt niks op en na het zien van die ene reclame volgt er geen automatische volgende. Bij contentmarketing ga je op het juiste moment met de juiste informatie in gesprek met je (potentiële) klant.

Bingemarketing

Hoe mooi zou het zijn als Hornbach echte ‘series’ bedenkt. Waar de start van de reeks: Ieder project versterkt jullie band, nog een aantal andere afleveringen kent. Steeds met een nieuw verhaal, een andere hoofdrolspeler en een ander stuk gereedschap. Dit zou dan meer lijken op bingemarketing. Een manier van marketing, waarbij je net als bij Netflix series, je publiek blijft vasthouden, zodat ze steeds een nieuwe aflevering willen kijken. Interessant boek hierover is geschreven door Carlijn Postma.

Maak een customer jouney

Wanneer je dit goed doet, weet je ook welk gereedschap wanneer in trek is op basis van het aantal views op de video. Nog leuker zou zijn, als de persoon die de video gezien heeft, bijvoorbeeld daarna een aanbieding krijgt van allerlei type zagen of dat de video zou afsluiten met een klein venster waarin jij als kijker kunt kiezen met welk stuk gereedschap jij een goede band hebt. Hornbach kan hier weer mooi op inspelen met het toesturen van een ander stukje content.  Het medium kan ook verschillend zijn. Nu is gekozen voor video, maar je kunt ook kiezen voor Podcasts of bijvoorbeeld een echte strip of een mini-roman. Het blijft hangen in een stukje ‘awareness’ content en van daaruit stopt het. Je mist een duidelijke customer journey. Jammer, want het begin is sterk en goed gedaan.

1.934 Views
Category
Tags

No responses yet

Positieve feedback is leerzaam.

%d bloggers liken dit: