Acceptabel en Realistisch – hoe SMART ben jij?

Bij alles wat we doen, is het belangrijk om van te voren te bedenken wat we willen bereiken om het vervolgens ook te kunnen meten. Meten is tenslotte weten.

Voordeel van het stellen van SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) doelstellingen is dat je veel duidelijker met elkaar kunt afspreken waar je naartoe werkt en je doelstellingen ook beter meetbaar worden. Bij het stellen van doelstellingen wordt vaak nog wel aan de S en de M voldaan en meestal ook aan de T, maar het gaat vaak mis bij de A van acceptabel en de R van realistisch.

Macro

Ik neem onze overheid als voorbeeld. Ze hebben hun doelstellingen rondom Corona heel specifiek en meetbaar gemaakt.  Zie hieronder:

Door middel van een fantastisch dashboard op hun website https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/ wordt alles netjes en uitgebreid bijgehouden.

Maar in hoeverre is rekening gehouden met acceptabel, realistisch en tijdsgebonden?

Het vaststellen van SMART doelstellingen doe je per definitie niet TOP DOWN, maar BOTTUM UP. Je vraagt eerst om input van alle afdelingen van je bedrijf.  Met al deze informatie ga je vervolgens de doelstellingen formuleren. Hierdoor krijg je dat ze ook Acceptabel en Realistisch worden. Je hebt alles tenslotte met elkaar afgewogen en iedereen heeft een bedrage geleverd aan het bepalen van de doelstelling. Hiermee creëer je het gevoel van SAMEN en iedereen kan een stukje bijdragen aan het resultaat.

Wat in mijn optiek mis is gegaan bij de Corona crisis is de TOP DOWN aanpak en dat maar 1 afdeling van de BV Nederland betrokken is geweest bij het tot stand komen van de doelstellingen. In dit geval is dat de afdeling Gezondheidszorg.

Meso

Vergelijk de aanpak van de overheid eens met je eigen bedrijf? Hoe bepaal jij je SMART doelstellingen? Zijn ze daadwerkelijk ook SMART of moet je misschien toch toegeven dat ook jij vaak niet verder komt dan SMT doelstellingen en dat de A en de R er vaak bij inschieten?
Betrek jij al je afdelingen bij het tot stand komen van doelstellingen of bepaal jij de doelstelling en mogen je afdelingen dan invullen hoe ze deze moeten gaan halen?
Jammer! Want hiermee ondermijn je de motivatie om de doelstellingen daadwerkelijk te kunnen halen en dus de A en de R van de SMART.

 

Micro

Ik ga het nu heel klein  maken. Je eigen gezin! Hoe kleiner de ‘organisatie’ hoe makkelijker het is om een doelstelling SMART te maken.

Neem bijvoorbeeld je kind van drie, die je zindelijk wilt maken.
Samen maak je een mooie beloningskaart met stickers! 10 stickers voor plassen op de WC en 10 stickers voor poepen op de WC. Je kind mag bij het behalen van de iedere 10 stickers een kadootje uitkiezen en samen bepaal je alvast wat het kadootje wordt.  De kaart wordt in februari opgehangen en je zegt dat hij tot zijn/haar verjaardag mag blijven hangen (kind is jarig in juni)

?? S = Specifiek 
Je kunt een kadootje verdienen met plassen en een apart kadootje met poepen
?? M = Meetbaar 
Je moet hiervoor 10x plassen op de wc en/of 10x poepen op de wc
?? A = Acceptabel
Je hebt de kaart samen gemaakt met je kind en gekeken of het haalbaar is en samen al een kadootje uitgezocht
?? R = Realistisch 
Door het op te splitsen in 2x 10 is de kans groot dat het kind het haalt, omdat bij poepen, direct plassen hoort, vergroot je de kans dat hij/zij beide kadootjes kan halen
?? T = Tijdsgebonden
De kaart geldt van februari t/m verjaardag in juni.

 

Smart Marketing

Binnen mijn vakgebied is het belangrijk om voor iedere campagne SMART doelstellingen te maken.
Een marketingcampagne kost nu eenmaal geld en de meeste opdrachtgevers willen graag weten wat ze ervoor ‘terugkrijgen’.

Vaak wordt dit vastgelegd (bij online campagnes) in zogenoemde KPI’s (Key Performance Indicators)
? Bezoekers van je website
? Aantal kliks per pagina
? Percentage terugkerende bezoekers
? Aantal leads (belangrijk om CTA’s = Call to Action in te bouwen in je campagne om dit goed te
kunnen meten)

Daarnaast is het goed om af te spreken wat er gebeurd met de leads om ervoor te zorgen dat deze worden omgezet in een daadwerkelijke klant en op welk moment de verantwoordelijkheid verschuift van marketing naar bijvoorbeeld de afdeling verkoop.

Iedere KPI vul je samen in, zodat het acceptabel wordt, daarnaast check of de doelstelling realistisch is. 1000 bezoekers per maand op je website, wanneer je net een startende onderneming bent met nog een lage naamsbekendheid is niet realistisch.  100.000 bezoekers per maand op je website, wanneer je een webshop bent met meer dan 10.000 klanten is ook niet realistisch, maar dan de andere kant op. 100.000 bezoekers op de categorie Huishoudelijke apparatuur, daarentegen kan wel acceptabel en realistisch zijn.

Wil je echt SMART worden met je doelstellingen?

Bekijk onderstaande video en ga ermee aan de slag in je eigen bedrijf.

 

1.224 Views
Category
Tags

No responses yet

Positieve feedback is leerzaam.

%d bloggers liken dit: